Magareće mleko – lekovitost i kako se konzumira?

Magareće mleko još od davnina poprima karakteristike eliksira života: odličan je protivotrov, prva pomoć prilikom povreda i rana, efikasan kozmetički preparat za lepši i zdraviji izgled kože (što je i Kleopatra znala, zato se i kupala u njemu).

Dakle, ono ima okrepljujući efekat u, kao i na, telu, te je sa razlogom drastično skuplje od ostalih vrsta mleka, a cene na tržištu za magareće mleko kreću se od 20 do 50 evra po litru.

Nastavite sa čitanjem teksta kako biste otkrili još zanimljivih činjenica po pitanju lekovitog svojstva ovog specifičnog mleka, kao u kakvom stanju ga je najbolje konzumirati.

Mleko od magarca – za šta je dobro magareće mleko?

Mleko od magarca je jedinstveno po svom sastavu jer je najsličnije majčinom. Ne izaziva alergije, sadrži 60 puta više vitamina C od kravljeg mleka. Bogat je i vitaminima A, D i E, pa je dragocen izvor kalcijuma i fosfora. Mnogi stručnjaci ga nazivaju nutricionističkim zlatnim rudnikom i to sa razlogom.

Magareće mleko sadrži imunoglobulin. To je protein koji je zaslužan za jačanje imuno sistema, te je odličan za prevenciju u borbi protiv virusa i bakterija.

Ovaj magareći naptiak se preporučuje pacijentima koji idu na hemoterapiju, onima koji boluju od plućnih bolesti kao što su astma, bronhitis i suvi kašalj.

Magareće mleko za bebe – mleko najsličnije majčinom

Kakvog je mirisa i ukusa magareće mleko? Zbog visokog sadržaja laktoze, mlečnog šećera, ono je slatkog ukusa i nema neki poseban miris. Ono ne sadrži štetne bakterije koje bi mogle da naruše osetljivo zdravlje novorođenih beba.

Ono je albuminsko mleko jer sadrži visok udeo belančevina surutke (oko 39%), što ga za razliku od kazeinskih mleka (kravlje, ovčije, kozje) čini pogodnim u ishrani novorođenčadi u prvim mesecima života. To potvrđuje gorepomenuti stav da je ono, posle majčinog, najbolje za male, tek rođene, bebe.

Mleko od magarice – magareće mleko kao lek za bilo koje životno doba

Najzastupljenija komponenta mleka magarice je laktoza (5,8- 7,4%) radi čega je pogodno za preradu u fermentisane napitke.

Sadrži veću količinu zasićenih (67,5%) u odnosu na nezasićene masne kiseline (32,5%). Od nezasićenih masnih kiselina u najvećoj meri su zastupljene poželjne omega 3 i omega 6 masne kiseline koje povoljno deluju na kardiovaskularni, imuni i nervni sistem.

Mleko magarice je tri puta bogatije kalcijumom i fosforom u odnosu na majčino mleko, a najčešće sadrži i znatno više gvožđa. Istraživanja su potvrdila da mleko magarice ima povećan sadržaj enzima, kao što su laktoperoksidaze, laktoferina, lizozima i imunoglobulina.

Zahvaljujući tim enzimima, mleko od magarice ima jako protivupalno i antimikrobno delovanje. Na primer, procenat jednog od pomenutih enzima – lizozima, nekoliko je stotina puta veći u magarećem mleku nego u kravljem mleku.

Kliničke studije su potvrdile da je upotreba mleka magarica najefikasniji i najbezbedniji način za lečenje složenih slučajeva intolerancije na hranu. Takođe, istraživanja su pokazala da deca koja su alergična na kravlje mleko mogu bez problema konzumirati magareće mleko.

Ispitivanja su takođe ukazala na pozitivan uticaj konzumiranja mleka magarica na rast adolescenata i zdravlje starijih osoba. Primećen je značajan pozitivan efekat u sprečavanju visokog nivoa holesterola, tretiranju arterioskleroze, bolesti respiratornog i imunološkog sistema, kao i u rehabilitaciji pacijenata sa srčanim problemima.

Magareće mleko upotreba u kozmetičke svrhe

Pomenuli smo Kleopatru koja se kupala u ovom mleku. Dakle, još u drevna vremena ljudi su bili upućeni u lekovita svojstva koja su ostavljala pozitivne ,,tragove’’ na izgled kože.

Od magarećeg mleka se i danas prave mnogi preparati: mleka za telo, sapuni i kreme za lice, pre svega jer ono ima svoje umirujuće dejstvo na kožu.

Koje vitamine ovo mleko sadrži da oni blagonaklono deluju na kožu?

Pored proteina i masnih kiselina, ovo mleko od magarice sadrži vitamine A, D i C.

Vitamin A – za mlad izgled kože

Retinol nastaje od vitamina A i njegova sposobnost je da utiče na aktivnost ćelija kože i pruža im mladoliki izgled, uz napomenu da postoji mogućnost da izazove iritaciju. Njegove prirodne zamene, kao što su vitamin A, koji se nalaze u ovom mleku, nemaju taj momenat koji izaziva iritaciju.

Vitamin D – protiv godina i upala

Vitamin D koji je prisutan u magarećem mleku kao njegov prirodni sastojak ima ulogu da uspori starenje kože, utiče na njenu gipkost i elastičnost, ali ima i protivupalna dejstva. Istraživanja tvrde da može da pomogne prilikom ublažavanja upalnih stanja kao što su ekcem, rozacea i akne.

Vitamin C – za tonus i hidrataciju kože

Vitamin C je univerzalni superheroj za sve tipove kože. Dobar je jer pospešuje proizvodnju kolagena u koži, doprinosi borbi protiv slobodnih radikala i utiče na ukupan tonus kože. Proteini i masne kiseline koje su takođe prisutne utiču na hidrataciju.

Konzumiranje – magareće mleko koliko piti i kako se pije magareće mleko?

Dobra stvar kod ovog proizvoda je što se magareće mleko može piti sveže, bez sprovedene pasterizacije. Važno je istaći da je mleko najzdravije kada se konzumira u svežem stanju, jer kada ga prokuvamo – u velikoj meri izgubi svoja karakteristična lekovita svojstva.

Nakon muže, može stajati ohlađeno i čuvano na temperaturi + 4ºC (dva do tri dana) ili rastvoreno (često se mleko smrzava na -20ºC i tako čuva do konzumiranja).

Važno je ne zagrevati ga na temperaturi većoj od 40ºC. Može se preraditi u kumis (blagi alkoholni napitak) ili u neke druge proizvode (sapuni, šamponi, kreme za kožu i sl.).

Zdrav i blag alkoholni napitak

Kumis je tradicionalno fermentisani mlečni napitak koji potiče iz srednjeazijskih i centralnoazijskih regiona, kao što su Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i Mongolija. Ovaj napitak se obično priprema fermentacijom kobiljeg mleka, mada se ponekad može koristiti i mleko drugih kopitara, kao što su magarci ili kamile.

Proces pripreme kumisa uključuje fermentaciju mleka pomoću specifičnih mlečnih bakterija i kvasaca. Tokom fermentacije, mlečni šećeri se pretvaraju u mlečnu kiselinu i alkohol, što daje kumisu karakterističan ukus i blagu alkoholnu notu. Napitak obično ima niski alkoholni sadržaj, obično manji od 2%.

Kumis je poznat po svojoj nutritivnoj vrednosti i tradicionalno se smatra zdravim napitkom. Ima bogat sadržaj vitamina, minerala i probiotičkih kultura, što ga čini korisnim za varenje i imunološki sistem. Takođe, kumis je važan deo kulture i ishrane nomadskih zajednica u centralnoazijskim stepama.

Evo šta sve može lečiti kumis:

  • Virusne infekcije
  • Tuberkulozu
  • Dizenteriju
  • Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
  • Gastritis
  • Psorijazu
  • Zatvor
  • Anemiju
  • Bolesti nervnog sistema
  • Mamurluk

Visoka cena magarećeg mlega – koliko mleka daje magarica?

Već je dobro poznato da je cena magarećeg mleka izrazito visoka. Magarica tokom laktacije za dve godine može da da najviše 40 litara mleka.

Zbog čega je ovo mleko skupo? Odgovor je da ga uglavnom nema dovoljno.

Magarica daje mleko dok god je njeno pule sa njom. Ako se pule odvoji od nje na duži vremenski period, recimo nedelju ili više, onda ona postepeno prestane da luči mleko. To je značajno razlikuje od krave ili koze ili ovce. Takođe, retko koja magarica se ždrebi svake godine.

Dakle, magarica daje male količine, a to je u proseku od nekoliko decilitara do nekoliko litara po danu. Ženka je gravidna (noseća) 14 meseci i tokom tog perioda ne može da se muze, kao ni nekoliko meseci nakon što na svet donose mlade, jer mladunče ne bi moglo da preživi ukoliko bi se mleko uzimalo za prodaju.

Cene magarećeg mleka na našem tržištu kreću se od 20 do 50 evra po litru.

Cena magarećeg mleka u nekim evropskim državama može dostići čak i preko 100 evra, što ga svrstava među jedne od najskupljih vrsta mleka na globalnom nivou.

Sir od magarca je posledica jedinstvenih karakteristika ovog mleka, što ga čini ne samo retkim, već i najskupljim sirom na svetu. A postoji podatak koji tvrdi da bi se napravio jedan kilogram sira potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka.

Zaključujemo da magareće mleko se s punim pravom može smatrati magičnim lekovitim napitkom. Njegova ograničena količina, kao i način na koji se dobija, donekle opravdava cenu na tržištu (dokle god se ona ne zloupotrebljava).

Dobar je u ishrani od najmlađih do najstarijih uzrasta, a ogroman je plus ukoliko se može pronaći u kozmetičkim proizvodima koji se svakodnevnog koriste.

U nadi da vam je ovaj tekst bio interesantan za čitanje zbog brojnih zanimljivih i korisnih činjenica vezanih za magareće mleko, sir i kumis, na našem Agromagazinu – sajtu za teme iz oblasti poljoprivrede, možete pronaći još mnogo interesantnih sadržaja iz oblasti stočarstva.

Kako je naš cilj da rastemo organski, tako na našem sajtu možete saznari koliko određeno lekovito bilje povoljno utiče na čovekog organizam i upoznati se sa organskom poljoprivredom i ekologijom,