Sadnja paprike – sve što treba da znate!

Različite vrste paprika

Sadnja paprike na otvorenom je proces koji podrazumeva pažljivu pripremu zemljišta, optimalnu temperaturu i navodnjavanje, kako bi obim prinosa i kvalitet bio što veći. Paprika, kao jedna od najomiljenijih povrtarskih kultura, zahteva primenu specifičnih tehnika kako bi se osigurali optimalni uslovi za rast i razvoj biljaka.

Paprika je bogata vitaminom C, vitaminom A, vitaminom B6, kao i folatima. Takođe sadrži kalijum, mangan i dijetalna vlakna. Istražite u Agromagazin blogu sve neophodne informacije kada je u pitanju sadnja, uzgoj i rasad paprike i obezbedite sebi stalan prinos ovog univerzalnog povrća koje se savršeno kombinuje uz svaki obrok.

Priprema zemljišta za uzgoj paprike

Priprema zemljišta za uzgoj paprike počinje u jesen sa obaveznim zaoravanjem stajnjaka. Ovo osigurava potrebne hranljive materije i poboljšava strukturu zemljišta.

NPK đubriva su dobra za papriku zbog njihovog sadržaja azota, fosfora i kalijuma, koji su važni za različite faze rasta i razvoja biljaka. Za osnovno đubrenje pre sadnje, preporučuje se đubrivo sa višim sadržajem fosfora i kalijuma, u količini od 200 do 300 kilograma po hektaru.

Nakon osnovnog đubrenja, preporučuje se dodatno dopunsko đubrenje đubrivima sa ravnomernim sadržajem sva tri elementa, u količini od 150-200 kilograma po hektaru.

Obrada zemljišta, obično na dubini od 30-35 cm, stvara povoljne uslove za prolećnu pripremu. Mesec dana pre rasađivanja, zemljište se dodatno usitnjava i poravnava. Ako se koristi sistem kap po kap za navodnjavanje, tada se u ovoj fazi postavljaju cevi za navodnjavanje.

Kaljenje rasada paprike

Da bi se biljka prilagodila uslovima na otvorenom polju, potrebno je kaliti je. Kaljenje biljaka počinje sedam dana pre sadnje smanjenjem broja zalivanja, ali se povećava količina vode koja se daje biljci pri svakom zalivanju.

Zaštićeni prostor u kojem se biljke nalaze tokom kaljenja se intenzivnije provetrava, a po mogućnosti potpuno otvara, kako bi biljke bile izložene spoljnim uslovima. Ovaj postupak pomaže biljkama da se aklimatizuju na temperaturne oscilacije, direktno sunčevo zračenje i druge faktore koji će ih čekati na otvorenom.

Kvalitetan rasad treba da ima 6–8 stalno razvijenih listova, visine stabla 15–25 cm i dobro razvijen korenov sistem. Ove karakteristike obezbeđuju dobar početak i brži rast biljaka nakon presađivanja.

Za sadnju biraju se osunčane parcele sa dobro dreniranom, propusnom zemljom. Mesto za sadnju treba biti zaštićeno od jakih vetrova, ali sa dobrom ventilacijom. Paprika ima slabo razvijen korenov sistem, ali je veliki potrošač vode. Potrebno je obezbediti redovno zalivanje tokom vegetacije kako bi biljke imale dovoljno vlage.

Najbolje vreme za rasađivanje paprike

Idealno vreme za rasađivanje paprike je kada se srednje dnevne temperature zemljišta i temperature vazduha ustale iznad 15°C i kada prestane opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. U našem području, to je uglavnom u drugoj polovini maja. Prerano sadjenje, kada je zemljište još hladno, može negativno uticati na razvoj korena, što može dovesti do žućenja listova i usporenog rasta biljaka.

Optimalni uslovi za presađivanje uključuju oblačne dane i mirno vreme, a najbolje je obavljati presađivanje rano ujutro ili kasno popodne, posebno ukoliko su visoke temperature vazduha. Ovi uslovi smanjuju stres za biljke i pomažu im da se lakše prilagode novoj sredini.

Prekasnom sadnjom se smanjuje period vegetacije, što može dovesti do toga da plodovi ne sazru u potpunosti. Visoke temperature kasnog proleća i leta mogu otežati prihvatanje biljaka i povećati potrebu za vodom, što može negativno uticati na prinos.

Sadnja paprike na otvorenom

Zelene paprike

Sadnja se vrši u redovima sa razmakom od 70 cm između njih i 30 cm između biljaka u redu.

Rasad paprike za sadnju na otvorenom polju treba biti star 50-65 dana. Sorte paprike na otvorenom se sade na dubinu od 5-6 cm, a preporučeni sklop je između 80.000 do 100.000 biljaka po hektaru. Gusta sadnja rezultira manjim biljkama koje daju veći broj plodova po biljci, ali ukupan prinos po hektaru može biti manji, što može uticati i na ukupan prihod od proizvodnje.

Navodnjavanje zemljišta za gajenje paprike

Kada paprika pusti korenje, potrebno je veće navodnjavanje, oko 20-30 litara po kvadratnom metru. Nakon 5-7 dana, treba pregledati stanje useva i popuniti prazna mesta. Izbegavajte sadnju u previše vlažnom zemljištu, jer to može izazvati žutilo listova i njihovo opadanje. Ako je zemljište suvo, preporučuje se zalivanje dan ili dva pre sađenja kako bi se obezbedila adekvatna vlaga.

Nakon zalivanja, treba sačekati da se zemljište delimično prosuši pre nego što se pristupi sadnji. Preporučuje se prekid u periodu od 13 do 16 časova, posebno kada je vreme vetrovito.

Nakon sadnje, nemojte zalivati papriku velikim količinama vode. Ako je zemljište već zalivano pre sadnje, dovoljno je dodati oko 10 litara vode po kvadratnom metru. Tokom toplih vremenskih uslova, preporučuje se ponoviti zalivanje sa 10-15 litara vode po kvadratnom metru 2-3 puta.

Kultiviranje paprike

Kultiviranje paprike je poljoprivredna praksa koja ima za cilj obogaćivanje površinskog sloja zemljišta vazduhom, očuvanje vlage i mehaničko uništavanje korova.

Kultiviranje se obavlja tokom vegetacije, sve dok biljke ne formiraju zatvorene redove, a prvo se najčešće vrši oko dve nedelje nakon sadnje. Nakon svakog navodnjavanja ili obilnije kiše, neophodno je izvršiti međuredno kultiviranje kako bi se sprečilo formiranje tvrde površinske kore na zemljištu. Dubina prva dva kultiviranja treba da bude između 3 i 5 centimetara, dok se kasnije izvode na dubini od 5 do 7 centimetara.

Okopavanje paprike

Okopavanje paprike pomaže u uništavanju korova unutar redova. Tokom vegetacije, preporučuje se izvršiti 2 do 3 okopavanja, na dubini od 5 do 7 cm. Prvo okopavanje se najčešće obavlja zajedno sa prvim kultiviranjem kako bi se efikasno očistila zemlja od korova i omogućilo bolje usvajanje hranljivih materija.

Nega paprike nakon sadnje

Nega varira u zavisnosti od metoda uzgoja. Ako se paprika uzgaja na foliji, kultiviranje zemljišta nije potrebno. Međutim, ako se uzgaja na otvorenom polju, važno je obaviti 2-3 kultiviranja nakon svakog navodnjavanja.

Kada je u pitanje gajenje paprike na otvorenom, prihranjivanje se obavlja 2-3 puta. Prvo prihranjivanje se sprovodi 10 dana nakon presađivanja, drugo prihranjivanje pre formiranja prvih plodova, a treće mesec dana nakon prvog prihranjivanja.

Rasad treba pikirati 20-25 dana nakon setve, kada se na biljkama razviju dva stalna lista. Pikiranje rasada treba sprovoditi uz pažljivo praćenje temperature i osvetljenja. Za kontrolu isparavanja vode iz biljaka, može se koristiti zelena mreža, krečena plastika ili staklo. Ove mere primenjuju se samo u danima kada je izrazito sunčano.

Berba paprike i njeno čuvanje

Stablo paprike sa plodovima

U početnoj fazi, plodovi se beru svakih 5-6 dana, dok se tokom glavne berbe ovaj proces vrši svaka 2-3 dana. Nije neobično za papriku da zadrži brojne zelene plodove čak i kada prvi mraz uništi biljke. Kada je mraz najavljen, obavite berbu. Veće će biti dobre za jelo i fantastičan dodatak vašem slanom receptu, ali vrlo nezrele često imaju gorak ukus.

Koristite makaze ili oštar nož da biste odrezali paprike sa stabiljke. Branje paprika rukom može uzrokovati da se cele grane odvoje. Isperite ubrane paprike vodom, osušite ih i zatim čuvajte u frižideru. Ako imate previše plodova za svežu konzumaciju, višak možete zamrznuti ili kiseliti.

Paprika je vrsta koja je podložna brzom kvarenju, zbog čega ne podnosi duže skladištenje. Duže čuvanje se preporučuje u zamrzivaču na temperaturi između 2-4ºC. U ovim uslovima, paprika može ostati sveža i do 4-6 nedelja, pod uslovom da je pravilno upakovana i zaštićena od kondenzacije.

Obrane paprike koje su tek počele menjati boju često će nastaviti sazrevati ako se drže u toplom prostoru do 3 dana. Ako još nisu počele menjati boju, ali su odgovarajuće veličine, možete ih jesti i zelene. U svakom slučaju, obratite pažnju na znakove omekšavanja ili uvenuća, i odmah ih stavite u frižider.

Kada je u pitanju rasađivanje paprike pratite specifičnosti sorte i lokalne klimatske uslove kako biste obezbedili najbolje moguće uslove tokom celog vegetativnog perioda. Praćenje naših saveta o uzgoju, sadnji i berbi paprike će rezultirati visokokvalitetnim prinosom ovog povrća.