Sadnja boranije – kako se seje i gaji boranija?

Sve više ljudi se okreće sopstvenom uzgajanju povrća kako bi osigurali svežinu i kvalitet ishrane. Među najpopularnijim povrćem koje možete uzgajati u svojoj bašti jeste boranija. Ove zelene bobice su ne samo ukusne već i jednostavne za uzgoj.

Agromagazin vam je pripremio nekoliko interesantnih činjenica i smernica kada je u pitanju sadnja boranije. Ovde ćete saznati detaljne korake koje treba preduzeti kako biste uspešno obavili sadnju i uzgoj.

Sadnja boranije – kako i kada se sadi boranija?

Sadnja boranije zahteva pažljivu pripremu i pravilnu tehniku kako bi se osiguralo uspešno klijanje i zdrav rast za povrće. Pripremom same bašte i zemljišta, osiguravamo pogodne uslove za zdrav i pravilan rast i razvoj ploda.

Priprema za sadnju

  • Izbor lokacije: Odaberite sunčanu lokaciju sa dobro dreniranim, plodnim zemljištem. Boranija voli toplotu, pa je važno osigurati da mesto ima dovoljno sunčeve svetlosti.
  • Priprema tla: Pre sadnje, zemljište treba dobro pripremiti. Obradite zemlju duboko, dodajte kompost ili stajnjak kako biste poboljšali strukturu i obezbedili dovoljno hranljivih materija.

Kada se sadi boranija?

Sadnja boranije u proleće je najčešća pojava upravo zbog klime i količine padavina koju ova biljka zahteva, ali i to može da varira u zavisnosti od lokalnih uslova sredine u kome se uzgaja. Međutim, uopšteno, boranija se sadi kada prođe i poslednji mraz u toku godine i kada je zemlja dovoljno zagrejana.

Kako se sadi boranija?

  • Setva boranije: Sadite boraniju na dubinu od oko 2-3 centimetra u zemlju. Dubina setve je važna jer su preplitka ili prevelika setva nepoželjne.
  • Razmak između biljaka: Ostavite razmak od 10-15 centimetara između svake biljke kako bi imale dovoljno prostora za rast i razvoj.
  • Redovi: Ako sejete u redovima, ostavite razmak od 45-60 centimetara između redova. To će omogućiti lak pristup biljkama prilikom održavanja useva.

Metode sadnje

  • Direktna setva: Najčešći način sadnje boranije je direktna setva semena u pripremljeno tlo. To se obično radi kada je zemlja dovoljno zagrejana, kako bi se osiguralo brzo i uspešno klijanje.
  • Presadnice: Ako želite ubrzati proces rasta, možete uzgajati presadnice unapred i presaditi ih na otvoreno polje kada prođe opasnost od mraza. Presadnice bi trebalo da imaju 4-6 listova pre nego što ih presadite.

Boranija je biljka koja zahteva topla područja kako bi uspešno rasla. Što se tiče svetlosti, boranija ima visoke zahteve u početnim fazama rasta, dok zasenjivanje može dovesti do izduživanja biljaka. U fazi cvetanja i formiranja plodova, intenzivno osvetljenje, uz povećanu vlažnost vazduha, može pozitivno uticati na kvalitet boranije.

Potrebni uslovi za uspešan rast i gajenje boranije

Boranija je biljka koja zahteva topla područja kako bi uspešno rasla. Za optimalno nicanje, potrebna joj je temperatura od oko 20°C, dok za razvoj vegetativnih organa optimalna temperatura iznosi od 18°C. S druge strane, za formiranje generativnih organa, temperatura od 25°C je najpogodnija. Međutim, osetljiva je na niske temperature, jer mlade biljke mogu uginuti čak i pri blagom mrazu od -0,5°C.

U toku dana, boranija prilagođava položaj listova prema suncu kako bi se zaštitila od jakog sunca. Kada su temperature iznad 33°C ili ispod 5°C, biljke odbacuju cvetove. Visoke temperature, zajedno sa smanjenjem vlažnosti vazduha, mogu dovesti do masovnog opadanja cvetova. Takođe, nagli temperaturni šokovi, posebno tokom cvetanja, mogu smanjiti formiranje plodova.

Što se tiče vlažnosti, boranija zahteva umerenu vlagu, ali dobro reaguje na zalivanje, posebno tokom faze cvetanja i formiranja mahuna. Kratkotrajna suša može biti tolerisana, ali vazdušna suša, posebno tokom cvetanja, može biti štetna.

Postoje različite sorte boranije koje cvetaju pod različitim uslovima svetlosti. Dok su neke vrste kratkog dana, druge su indiferentne prema dužini dana, cvetajući pod istim uslovima i tokom kratkih i dugih dana. Sorte koje se najčešće gaje u našim uslovima su kratkog dana, te se najbolje uzgajaju u proleće ili jesen.

Sadnja boranije u plasteniku

Sadnja boranije u plasteniku može biti izuzetno korisna tehnika koja omogućava produženu sezonu za uzgoj boranije i zaštitu biljaka od nepovoljnih spoljašnjih uslova. Kada se odlučite za sadnju boranije u plasteniku, važno je prilagoditi uslove unutar plastenika kako bi se osiguralo optimalno klijanje i rast biljaka.

Jedna od ključnih stvari je održavanje odgovarajuće temperature u plasteniku, posebno tokom hladnijih meseci. Postavljanje sistema grejanja ili korišćenje prirodnih izvora toplote, poput sunčeve svetlosti, može pomoći u održavanju toplote potrebne za zdrav rast ploda. Osim toga, važno je obezbediti dobru ventilaciju kako bi se sprečila pojava gljivičnih oboljenja i kako bi se održala optimalna vlažnost vazduha.

Pri izboru sorti za sadnju u plasteniku, preferirajte one koje se dobro prilagođavaju zatvorenim uslovima i imaju kraće vreme do zrenja plodova. Redovno praćenje biljaka radi otkrivanja simptoma bolesti ili štetočina je ključno, jer su biljke u plasteniku podložnije infekcijama zbog zatvorenog okruženja.

Takođe, obezbedite redovno zalivanje prilagođeno uslovima u plasteniku, jer se u zatvorenom prostoru može brže gubiti vlaga. Pored toga, pravilno hranjenje biljaka uravnoteženim đubrivom može pomoći u osiguravanju potrebnih hranljivih materija za rast zdravih i obilnih plodova koje pruža boranija.

Uz pravilnu brigu i održavanje optimalnih uslova u plasteniku, možete očekivati obilan usev ukusnih plodova tokom dužeg perioda, čak i van glavne sezone za uzgoj boranije.

Održavanje useva boranije

Kada biljke narastu do određene visine, proredite ih ostavljajući najjače biljke sa preporučenim razmakom između njih. Ovo će omogućiti svakoj biljci dovoljno prostora za rast korena i razvoj zdravih useva.

Redovno zalivajte useve kako biste obezbedili da boranija raste, ali budite oprezni da ne natopite zemlju previše. Takođe, možete primeniti slojeve malča oko biljaka koji mogu pomoći u očuvanju od vlage, sprečavanju korova i održavanju temperature tla koju boranija zahteva.

Ukoliko je potrebno, dodajte uravnoteženo đubrivo tokom sezone kako biste održali optimalnu hranljivu vrednost zemlje. Pravilno doziranje đubriva treba da se vrši u skladu sa preporukama stručnjaka, uzimajući u obzir specifične potrebe ploda i karakteristike zemljišta.

Zaštitite biljke od štetočina i bolesti i redovno ih pregledajte i primenite odgovarajuće mere kako biste sprečili širenje infekcija. Takođe je važno redovno uklanjati obolele biljke kako bi se sprečilo širenje bolesti na druge delove useva.

Pored toga, podržavanje rasta biljaka kroz pravilno održavanje je izuzetno važno ako želimo da postignemo visoke prinose boranije. Redovno uklanjanje korova oko biljaka ne samo da omogućava bolji pristup hranljivim materijama i vodi, već takođe smanjuje rizik od propadanja useva. Osim toga, podržavanje biljaka pruža im potrebnu potporu za rast, sprečavajući njihovo povijanje i oštećenje stabljika.

Praćenje razvoja biljaka kroz redovno posmatranje i beleženje promena je jako bitno kako biste na vreme prepoznali eventualne promene i adekvatno intervenisali.

Prateći ove korake i preporuke, možete osigurati da boranija pruži obilan usev zdravih i ukusnih plodova. Održavanje boranije zdravom i bujnom, neophodno je za uzgoj visokokvalitetnih useva, koji će zadovoljiti standarde zahtevane na tržištu.

Uz sve navedene prakse održavanja, važno je imati na umu da svaki usev zahteva individualni pristup u zavisnosti od specifičnih uslova uzgoja i lokalnih faktora. Stoga, kontinuirano praćenje najnovijih tehnika i saznanja u oblasti poljoprivrede mogu biti od ključnog značaja za uspešno održavanje zdrave boranije.

Izbor sorte boranije

Postoje razne sorte boranije, a mi ćemo pomenuti neke od njih.

Puterica je boranija koje je prepoznatljiva po svojim žutim, pljosnatim bobicama koje imaju nekoliko zrna koja mogu kasnije da sazru. Semenke puterice su bele boje kod hibridnih sorti, ali su često slabijeg kvaliteta, kraće su i daju manje plodova.

Čudo Venecije, takođe boranija poznata kao Jerusalimska ili Ptujski maslenac. Ova vrsta sorte karakteriše se svetlo žutim, pljosnatim bobicama koje su široke, zahtevajući oslonac tokom uzgoja. Biljka može dostići visinu do 2 metra, a mahune mogu biti dugačke do 20 cm. Direktna setva ove sorte vrši se u zemlji na otvorenom u periodu od početka aprila do kraja juna, sa rastojanjem od 60 cm između redova.

Rezi boranija je vrsta sorte koja je pogodna za baštensku proizvodnju. Njene žute ovalne mahune kontinuirano sazrevaju, omogućavajući duži period berbe. Otporna je na virusna i bakterijska oboljenja, a može se koristiti sveža ili zamrznuta, čineći je praktičnim izborom za različite potrebe u bašti ili na trpezi.

Trešnjevka, s druge strane, predstavlja visoku sortu boranije s polupljosnatim mahunama koje imaju ljubičaste crtice i prelaze iz bledo zelene u belo-žutu nijansu. Meka je i uvek bez konca, ali se preporučuje konzumacija u svežem stanju jer zamrzavanjem može postati mekša.

Ljubičasta visoka boranija, takođe poznata kao Triumfo, posebna je zbog svojih ljubičastih, pljosnatih mahuna. Poreklom iz Italije, ova sorta je malo poznata, ali se ističe kao izuzetno rodnija starija sorta. Ima lep ukus i najbolje je konzumirati je dok je još mlada.

Takođe, tu je i boranija Gazela, koja pripada ranijim sortama boranije. Ova sorta ima žute pljosnate mahune, dok biljka može dostići visinu od 2 do 2,5 metra, zahtevajući potporu trske. Mahune su izuzetno krupne, sa dužinom od 20 cm i širinom od 2 cm, dok je seme srednje veličine i bele boje. Setva ove sorte takođe se obavlja na otvorenom, a mahune se mogu kuvati ili sušiti za kasniju upotrebu kao pasulj.

U zavisnosti od uslova klime i zemljišta, opredelite se za sortu koja najbolje može roditi i rasti u različitim vremenskim uslovima u toku godine.

Ukoliko uživate u ovom tipu sadržaja i želite više saznati o svetu poljoprivrede, možete pratiti blog Agromagazina, gde su vam redovno dostupni slični zanimljivi članci.

Naći ćete razne tekstove koji se bave proučavanjem biljaka, voća i temama vezanim za povrtarstvo. Agromagazin vam pruža informacije o uzgoju različitih kultura i drugim pitanjima u vezi poljoprivrede.