Reiši gljiva – karakteristike i lekovitost Reiši pečurke

Grupa gljiva u prirodi

Reiši gljiva je pečurka gorkog ukusa koja se već više od 2000 godina koristi u medicinske svrhe. Reiši gljive, nauci poznate kao Ganoderma Iucidum, imaju dugu istoriju, a u tradicionalnoj kineskoj medicini su poznate kao “pečurke besmrtnosti”, zbog svojih potencijalnih zdravstvenih benefita.

Reiši pečurke rastu na drveću i panjevima, najčešće hrastu, zbog čega je poznata i kao hrastova sjajnica, a imaju jedinstvenu crvenkasto-smeđu kapicu i sjajnu površinu. U Kini je poznata kao Ling Ći, a verovalo se da korišćenje njenog tonika produžava život, usporava starenje i podiže či, životnu energiju koja održava zdravlje u balansu.

Agromagazin je za vas pripremio tekst u kojem možete saznati nešto više o ovoj vrsti pečurke, njenim karakteristikama i lekovitosti.

Karakteristike Reiši gljive

Reiši gljiva pripada rodu Ganoderma i može se naći u tropskim i suptropskim šumama širom sveta. Karakteristična je po svom sjajnom, drvenastom izgledu i može se pojaviti u različitim bojama, od crvene i ljubičaste do crne i smeđe. Ona raste pretežno na mrtvom ili drveću koje umire, posebno na hrastu, brezi i šljivama.

Reishi gljiva je poznata po svojoj tvrdoj, drvenastoj strukturi koja je neobična za većinu gljiva. Zbog svoje tvrdoće, ona se retko koristi u kuvanju, već se pretežno konzumira u obliku ekstrakata, kapsula, čajeva i tinktura. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika Reiši pečurke je njen sjajni izgled, odakle i potiče njen latinski naziv „lucidum“ koji znači „sjajna.“

Uprkos svom ne tako privlačnom izgledu, gljiva je izuzetno bogata bioaktivnim jedinjenjima kao što su polisaharidi, triterpenoidi, peptidoglikani i steroli. Ova jedinjenja doprinose njenim moćnim antioksidativnim, protivupalnim i imunomodulatornim svojstvima, što je čini izuzetno korisnom za poboljšanje opšteg zdravlja.

Ona sadrži više od 400 bioaktivnih jedinjenja, uključujući i elemente u tragovima kao što su gvožđe, kalcijum, magnezijum i cink. Polisaharidi su posebno značajni zbog svojih imunomodulatornih svojstava. Oni pomažu u jačanju imunološkog sistema, povećavajući proizvodnju belih krvnih zrnaca i poboljšavajući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcija i bolesti.

Triterpenoidi su druga ključna komponenta ove gljive. Oni imaju snažna protivupalna i antitumorska svojstva. Pored toga, triterpenoidi mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola i poboljšanju funkcije jetre. Reiši takođe sadrži beta-glukane, koji su poznati po svojoj sposobnosti da smanje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Steroli u ovoj gljivi, kao što su ganoderol, ganodermadiol i lucidadiol, doprinose njenim adaptogenim svojstvima, pomažući organizmu da se prilagodi stresu i poboljša opšte stanje organizma. Ova pečurka je takođe bogata antioksidansima, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i zaštiti ćelija od oštećenja.

Upotreba Reiši gljive u tradicionalnoj medicini

Reishi gljiva je vekovima korišćena u tradicionalnom kineskom lečenju zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Reiši se koristi za jačanje životne energije, smanjenje stresa, poboljšanje sna i podizanje opšteg zdravlja. Reishi gljiva se takođe pomaže u lečenju bolesti jetre, pluća, srca i bubrega, stoga nije ni čudo da se mnogi interesuju za uzgoj reishi gljiva.

U tradicionalnoj japanskoj medicini, poznata kao „mannentake“ ili „gljiva deset hiljada godina,“ ova pečurka služi za poboljšanje vitalnosti i dugovečnosti. Japanci veruju da ona može pomoći u produžavanju života i poboljšanju kvaliteta života starijih osoba, te je uzgoj reishi gljiva popularan.

U Koreji, ove pečurke kao lek se koriste za lečenje različitih zdravstvenih problema, uključujući hronični umor, nesanicu, astmu i artritis. Korejci takođe veruju da ona može pomoći u poboljšanju mentalne jasnoće i koncentracije.

Može da se koristi na različite načine, uključujući pripremu čajeva, ekstrakata, kapsula i tinktura. Čaj od Reiši pečurke je popularan način konzumacije, jer omogućava da se svi korisni sastojci Reishi gljive lako apsorbuju u organizam. Ekstrakti i kapsule su takođe popularni jer pružaju koncentrisanu dozu aktivnih jedinjenja u praktičnom obliku.

Lekovita svojstva Reiši gljive

Sasušeni listići reiši gljive na tanjiru

Prema istraživanju iz 2018. godine ona sadrži jedinjenja koja smiruju nervni sistem, pomažu smanjenju stresa i podstiču relaksaciju. Drugo istraživanje iz 2020. godine sugeriše da Reiši pečurke mogu i da utiču na anksioznost i depresiju, čime predstavljaju prirodan lek koji pomaže mentalnom zdravlju.

Dakle, kada je u pitanju Reishi gljiva iskustva su najvećim delom pozitivna. Jedno od najvažnijih svojstava Reishi gljive je njen efekat na imunološki sistem. Polisaharidi u njoj mogu povećati aktivnost belih krvnih zrnaca, što pomaže organizmu da efikasnije odgovara na infekcije i bolesti. Takođe, ona može pomoći u regulaciji imunološkog odgovora, smanjujući rizik od autoimunih bolesti.

U nekim istraživanjima Reishi gljiva iskustva su bila u prvom planu, a pokazala su da su njena protivupalna svojstva su takođe značajna. Triterpenoidi u njoj mogu pomoći u smanjenju upala u organizmu, što je korisno za osobe koje pate od hroničnih inflamatornih stanja kao što su artritis, astma i alergije. Reiši gljiva može takođe pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju opšteg stanja zglobova i mišića.

Neka istraživanja Reishi gljiva iskustva su pokazala da ona može pomoći u inhibiranju rasta tumorskih ćelija i indukciji apoptoze u kancerogenim ćelijama. Ova svojstva su posebno korisna za osobe koje se bore protiv raka ili su u visokorizičnoj grupi za razvoj istog.

U manjim kliničkim istraživanjima je dokazano da ima pozitivan efekat na pacijente obolele od raka, tako što potiskuju tumor i pojačavaju delototvornost određenih lekova koji se koriste u borbi protiv raka jajnika kod žena.

Način konzumacije Reiši gljive

Gljiva se može konzumirati na različite načine, uključujući čajeve, ekstrakte, kapsule i tinkture, a zbog svog gorkog ukusa retko kada se upotrebljava u hrani.

Čaj od Reiši gljive je popularan način konzumacije jer omogućava laganu apsorpciju aktivnih jedinjenja. Da biste pripremili čaj od nje, potrebno je iseći gljivu na tanke kriške i kuvati je u vodi 30 do 60 minuta. Ovaj čaj se može piti topao ili hladan i može se zasladiti medom ili dodati malo limuna za bolji ukus. Takođe, čaj možete pripremiti i tako što ćete u litar vode stavite oko 4 grama osušene Reishi gljive i ostaviti to da odstoji preko noći. Ujutru gljive u poklopljenoj posudi kuvajte dva sata. Čaj pijte dok je mlak, a možete mu dodati i med kako biste mu poboljšali ukus.

Ekstrakti Reiši pečurke su koncentrisani oblici koji pružaju visoku dozu aktivnih jedinjenja. Ovi ekstrakti se često koriste kao dodatak ishrani i mogu se dodavati u različite napitke ili hranu. Naravno, sve treba konzumirati u određenim granicama, jer kada je u pitanju prekomerna upotreba reishi gljiva nuspojave su moguće.

Kapsule su praktičan način konzumacije, jer omogućavaju tačno doziranje i jednostavnu primenu. Kapsule su posebno korisne za osobe koje ne vole ukus gljive ili nemaju vremena da pripremaju čajeve ili ekstrakte. Kapsule se obično uzimaju jednom ili dva puta dnevno, u zavisnosti od preporučenih doza kojih se treba predržavati jer kada je u pitanju Reishi gljiva nuspojave se mogu pojaviti.

Tinkture su alkoholni ekstrakti koji se često koriste za lečenje različitih zdravstvenih problema. Tinkture se lako apsorbuju i mogu se dodavati u vodu, sokove ili čajeve.

Ova gljiva je više od obične gljive – ona je pravi simbol dugovečnosti i vitalnosti. Njen bogat hemijski sastav i brojna lekovita svojstva čine je jednim od najvrednijih prirodnih lekova koji se koriste vekovima.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pružiti sve potrebne informacije i inspirisati vas da istražite sve prednosti koje Reiši može da ponudi, a za još zanimljivih tekstova posetite naš sajt Agromagazin.